Thursday, December 4, 2008

Plaatimis- ja värvimistööd

Kui hüdroisolatsioon valmis, siis põhimõtteliselt võib alustada viimase viimistlusega. Värvimisest pikalt ei räägi, värvisin nagu ikka, rulliga ise üle pea värvine. Ära tasub märkida, et kasutasin spetsiaalselt niisketesse ruumidesse mõeldud värvi. Kihte tuli u 4 ja paistab, et üks kord veel vaja, kuna peale värvimist tulevad pahteldamise vead ilusti välja. Ei mäleta, kas postituses, kus pahteldamisest rääkisin mainisin, et peale esimest pahteldamist ja lihvimist, tuleks esimene krunt ära teha. Nii näeb kohe vead ära ja saab veel valutult parandused teha. Parandusteks sobib hästi tuubis valmis olev peenpahtel.


Plaatimine. Teooria on lihtne, kuid reaalsus päris karm. Plaatimine venis päevi. Esimene viga, mis tehtud sai oli see, et otsustasin betooni valades kalde teha plaatimisseguga. Vääga halb mõte! Kui vähegi võimalik, siis vajalik kalle peaks olema juba peale betoneerimist. Plaate valides sobib algajale väiksema mõõduga plaat paremini, kuna lihtsam kallet teha ja vigu siluda. Suurte plaatidega pidavat olema oht, et nurgad jäävad kõrgemad ja madalamad. Plaatmissegusid on igasuguseid. On segud ja liimid. Esimene kord sai soetatud vähe kallim plaatimissegu - nimelt tolmuvaba. Väga mugav ja tõesti - ei mingit tolmu. Lisaks plaatidele ja segule on vajalik ka segukamm (kammi hammaste sobiva mõõdu kohta oli ehituskauplustes vajalik info olemas) ning nurgad. Nurkasid sai ostetud erinevates mõõtudes. Esialgu tundus, et 5 mm vuugivahe on ok, aga tegelikult on see väga suur vahe lõpuks ning lõplikuks valikuks sai siiski 3 mm vuugivahe rist. Ka 2 mm pole paha mõte, kuid algajale jääb siis vähem mänguruumi, kui plaadid vähe viltu lähevad (ärge kartke, niikuinii lähevad).



Kuna segu paberkotis ennast ise veega ei sega, seadsin sammud ehitustööriista rendi poole. Laenutasin korraliku segutrelli ning ka plaadilõikuri. Kuna plaatimine venis ja venis ajapuudusel, siis hoidsin asju enda käes 5 päeva ja maksin selle eest pea 1000.- Ja mis kõige hullem, suurem töö veel ees. Tegi ikka kurjaks küll see laenutamine. Seadsin sammud siis ehituspoodi ja sain plaadilõikuri 199.- eest - see rikkus korraks tuju ikka päris ära. Lõikur ajas asja ära küll ja siiani alles ja töökorras. Vaja oli ka segutrelli. Veidike mõtlemist ja helistamist ning leidsingi tuttava, kes oli nõus lööktrelli laenama. Kusjuures ämbri kaupa segu tehes saab hakkama ka korraliku akutrelliga. Ahjaa, unustasin, soetasin ka spetsiaalse augufreesi, mida võimalik reguleerida.


Seinad. Plaatimist tuleb alustada teisest reast ja tsipa madalamalt, kui üks plaadi kõrgus. Et mugavam plaatida, kinnitatakse sirge latt kruvidega seina, mille peale siis hea plaate toetada ja samas fikseerib nii kõrguse ja hoolitseb, et plaadid vildakad ei jää. Ise kasutasin kipsi tükki. Segu tuleks siis kammiga ühtlaselt seinale tõmmata ja plaadid ringjate liigutustega vastu seina suruda. Kuna mina suutsin vale segukammi osta, siis pidin ka plaadile segu määrima. See nähtavasti ühtlast segu kihti küll ei taga. PS! Kui on mustriline plaat, siis vaadake, et valet pidi plaati seina ei pane, mina suutsin ühe panna. Hea, et ehitusjärelvalve (naine) jaole sai ning oli võimalik veel lahti kakkuda ja uuesti panna. Rida valmis, ristikesed vahele ja uus rida. Nii ta läks. Segu soovitan algajal nagu mina üsna väikeses koguses ette teha, kui liiga palju teha ja seina määrida, siis pidavat kile taolise kihi peale võtma ja siis ei nakku nii hästi enam. Kuna minu lagi on kerge kalde all, siis ülemise rea plaate tuli lõigata. Mida täpsem seda parem (loogiline, onju).



Põrand. Põranda plaatimisest ei taha mõnd aega enam midagi kuulda. Nagu ennist mainisin, pidin kalde plaatimisseguga tegema. Alustasin dushi trapist ning ühe rea tegin pikki ruumi ette ära. Nende u kümne plaadi kinnitamiseks kulus tubli 5h ära. Igat plaati sai looditud umbes 4 korda ning hiljem veel mitme plaadi kalle kokku üle kontrollitud. Jama lugu ikka küll, kui vesi trapini ei peaks voolama. Ma loodan, et siinkohal on üleliigne teha märkus, et plaatimise ajaks tuleks põrandaküte välja lülitada, kui see peaks sisse olema lülitatud.




Kuna tegin kallet plaadiseguga, siis kalde kõrgemas osas oli plaadi all juba ca 4 cm segu, mida on väga palju ja seega plaadisegu kulu kah suur. Kui ei ole plaanis aja tõttu tööd ühe korraga jutti ära teha, siis peaks hoolitsema selle eest, et segu, mis plaatide alt välja paistab, poleks kõrgem, kui plaadi alumine pind. Kui hiljem jätkata plaatimist, siis on üsna nõme seda kivistunud kõrgemat segu eemaldada. Mina plaatisin vist kokku 3 erinevat päeva õhtuti peale tööd.


Kui põrand valmis ja segu kivistunud, võib vuukima hakata. Enne vuukimist on soovitav plaatide vahed tolmuimejaga üle lasta. Tolmuse pinna peale vuugisegu nähtavasti ei nakku. Vuukimiseks on olemas spetsiaalne kummist nö pahtlilabidas. Proovisin sellega mõned korrad, kuid loobusin. Pidasin enda jaoks kindlamaks tööriistaks väiksemat pahtlilabidat. Segu surusin siis tugevalt vuugi vahele, peale 15 min kuivamist pühkisin svammiga suurema osa pealt ära. Svammiga pühitakse vuugid juba ka selliseks, nagu nad peaksid hiljem välja nägema. Targad on soovitanud kasutada ka kaablit, mis kumeraks painutades ja vuuki siludes annab ühtlase ja ilusa tulemuse. Mina ei viitsinud juhtme tükki otsida ja nii siis tegin svammiga. Kuskil tunni möödudes eemaldasin veelkord vuugisegu ülejäägid. Järgmine päev sama moodi ja põrand näeb välja juba nagu päris. Kuna esimese dushi võtta võib - seda lugege pakendilt, erinevatel segudel erinev kivistumise aeg. Muide, peale vuukimist pole kõrgemad ja madalamad nurgad nii väga nähe. Tõstab tuju, olles näinud oma tulemust ilma vuugita...

1 comment:

madociglesia said...

Playtech casino: No deposit bonus code, $10 free
In short, 창원 출장마사지 no bonus code 김천 출장안마 is needed to play slots. This is 서귀포 출장안마 not your chance to win real money 인천광역 출장안마 or play slots online, 밀양 출장샵 just to play. Just click the site