Sunday, October 26, 2008

Eeltööd


Esimene tagasilöök kohe alguses. Majas puudus tsentraalne kanalisatsioon, olid olemas suured nö kastid maja all, kuhu siis kaadervärk kogunes ja hiljem tühjendati. Õnneks oli suvila akna all linna kanalisatsiooni toru ootamas. Vaja ainult ühendada...
Asi oli tegelikult lihtsam, kui ette kujutasin. Kõige raskem oli asja juures teha auk läbi vundamendi. Esimeseks tööks oli määrata kanalisatsiooni trass. Uuristasin kraavi läbi betooni kuni seinani, kust toru peaks majast väljuma. Selleks kaevasin seest poolt seina äärest sügava augu (väikse aia kühvliga täpselt toru paksus), väljas kaevasin vundamendi äärest meetri sügavuselt ja kraavi linna kanalisatsioonitoru otsani. Suureks abimeheks betooni purustamiseks ja hiljem vundamenti augu puurimiseks oli üks hea tööriist - puurvasar. Selle võtsin ehituslaenutusest. Tööpäev maksis veidi alla 100 EEK. Anti 3 otsikut, puur ja kaks meislit. Meisliga lõhkus see elektriline tööriist betooni lõdva elegantsiga. Augu puurimisega läks muidugi tunnike aega. Sein oli üsna paks ja kuna tegemist oli ka silikaattellistega, siis andis ikka puurida. Kuid arvestades, et auk tuleb teha umbes 15 cm läbimõõduga, siis tund tööd polegi väga hull.

Torud. Torudega lihtne, ehituskauplustes kõik mõeldavad jupid olemas ja kokku lao neid nagu legosid. Kanalisatsiooni torud on üldjuhul halli värvi. Üks asjalik nõuanne. Kui poes on torudel otsad juba freesitud kiiljaks, siis toru lühemaks lõigates tuleks noa või viiliga servad samuti sarnaselt ära freesida. See on selleks, et sakiline ja terav äär ei rikuks ühenduskoha kummist tihendit. Keeruline selgitada, kuid kui poes võtate mõne toru jupi kätte, siis näete, mida silmas pidasin. Torude ühendamisel kohtades, kus ei saanud eriti jõudu kasutada, kasutasin vana trikki, valasin kuuma vett tihendiga otsale, mis siis paisus ning ühendatava jupi sai kerge vaevaga otsa torgatud.

Kanalisatsioon majja, sealt jaotus wc potile, 2 trappi, kraanikausi äravool - kõik kokku läks umbes 2000 EEK.

No comments: