Tuesday, October 28, 2008

Karkass


Kuna Eestimaal on kõik majad tehtud kipsist, siis miks peaks ka minu vannituba parem olema. No teeme ka kipsist. Selleks vaja aga karkass ehitada. Päris õudne tundub see alguses, kuid asi lihtsam kui tundub.


Head asjakohast infot leiab siit: http://www.gyproc.ee/ee/Tr%c3%bckised%26videod/


Karkassi tegemine siis lihtne. U kujuga profiil (vöö) põrandale, kinnitatakse kruvidega, kuna mina aga paigaldasin kaabli alla, kasutasin liimi. Seejärel lõigatakse valmis postid, posti paigaldad siis vöö servade vahele ja lakke sama moodi, kuid lahtiselt. Targem teha kahekesi, kuid saab ka üksi hakkama. Liigutades siis laevööd vastavalt seina poole või välja, samal ajal loodides posti, saabki sirgele seinale vajaliku toestuse. Vöö ja karkassi kinnitasin omavahel neediga, eelnevalt puurisin augu ette. Tulemuseks on üsna kindel konstruktsioon.

Seinte puhul pannakse postid 60 cm sammuga, kipsplaadi laius 120. Lakke soovitatakse aga 40 cm sammuga. Laes kasutasin aga postide asemel vähe teistmoodi poste, mütsideks nimetati neid vist. Tegelikult pole need profiilid selleks mõeldud, kuid paljud kasutavad ja soovitavad neid. Erinevaid mõõte on saadaval enamus ehituskauplustes ja olge julged nõu küsima.
Hüva nõu siinkohal oleks järgmine, kõik kohad, kuhu tuleb tuleb kinnitada midagi tugevamalt, segistid, boiler jne, tuleks lisaks karkassile paigalda mõni tugevam plaat, olgu see siis saepuru või puitlaast. Muideks, läänes ehitatakse ikka nii, et karkassile tulebki peale näiteks puitlaastplaat ja alles sellele kipsplaat ja seda pigem viimistluseks. Seda peetakse normaalseks. Mõelge kasvõi sellele, et kui soovite seinale midagi paigaldada, siis kips ei pea üldjuhul vastu. Pildiraami peab veel vastu, aga näiteks riiul või telekas kukub pigem alla.

1 comment:

Ef said...

kuidas on küll viicimist nii põhkjlaik inf netti koos piltidega kribada kõige selle jama juures veel?